Nem mad til døren

Vil du helt oplagt optage et bedre lån, så er der et par centrale dele du skal kende til. Fremfor alt, så skal du opdele lån på et par lånområder. Skal du be’ om et nyt lån eller vil du ændre et eksisterende lån.

Selv hvis du er AC medarbejder, så er det de samme ting, der påvirker dit lån. Medmindre du er konge, så er det en simpel beregning. Det vil sige at pengeinstituttet er græskkatolsk om du fremstår pålidelig eller har formået at samle en masse penge eller leve på en sten i 6 år. Der er via lovgivning fastsat nogle rammer, som bankerne skal navigere inden for. De kan dermed ikke egenrådigt vælge at godkende et lån, bare fordi du virker som en robust person. Hvad enten du vil låne til en Ford, KIA eller sågar lommepenge til ren udskejelser, så er der flere tråde du kan bruge, så du kan maden bragt til døren.

Vil du gerne låne til en ejerbolig, så er din årsindtægt altafgørende, mens din eksisterende opsparing er mindre vigtig. Hvis du allerede bor i ejerlejlighed, så er det din samlede låneevne, der er det du skal fokusere på. Du skal også tænke på, at banken skal have sikkerhed. De lovgivninger, som banken skal følge, er lavet for at give dig et sikkerhedsnet så, at du ikke bliver insolvent. Hvis du skal låne til sjov og ballade, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. hvis du ellers er gældsfri. Et køretøj taber ulig en bolig værdien hurtigt, og så er der mindre sikkerhed for banken.

Når du er til mødet og får et nej fra rådgiveren, så bør du aldrig tage afvisningen, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre bankers fortolkning af kravene kan være lidt anderledes, hvilket kan være tungen på vægtskålen. Men du kan også spørge ind til, hvorledes du kan optimere dine sandsynlighed. Skal du for eksempel skaffe en større formue, få en øget lån eller bruge en alternativ lånemetode?

Efter du har fået bevilget lånet, så skal du bare sætte en krussedulle på kontrakten. Men også her skal du være afsindig opmærksom. Læs betingelserne, for der kan være vigtige ting, som du bør stille krav om. Bliv klogere på internettet, f.eks. eb.dk og information.dk, og læs indhold om hvilke oprettelsesgebyrer og afgifter du kan presse prisen på når du forhandler. Banken tager sig godt betalt for at give lånet til dig.

Når lånet er taget, skal du have dem på din Netbank. Der går typisk ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en campingvogn, så er det meget vigtigt, at du ikke spenderer de lånte penge på andre ting end det, der står angivet i aftalen. Hvis du vil købe noget andet bør du have et skriftligt samtykke om dette.